Biografie van F. Scott Fitzgerald, schrijver van het jazztijdperk (2024)

F. Scott Fitzgerald, geboren als Francis Scott Key Fitzgerald (24 september 1896 - 21 december 1940) was een Amerikaanse auteur wiens werken synoniem werden met het jazztijdperk. Hij bewoog zich in de grote artistieke kringen van zijn tijd, maar kreeg pas na zijn dood op 44-jarige leeftijd veel lovende kritieken.

Snelle feiten: F. Scott Fitzgerald

  • Volledige naam: Francis Scott Key Fitzgerald
  • Bekend om: Amerikaanse auteur
  • Geboren: 24 september 1896 in St. Paul, Minnesota
  • Overleden: 21 december 1940 in Hollywood, Californië
  • Echtgenoot: Zelda Sayre Fitzgerald (m. 1920-1940)
  • Kinderen: Frances "Scottie" Fitzgerald (geb. 1921)
  • Opleiding: Princeton University
  • Opmerkelijke werken : This Side of Paradise , The Great Gatsby , Tender Is the Night , "The Curious Case of Benjamin Button"

Vroege leven

F. Scott Fitzgerald werd geboren in St. Paul, Minnesota, in een welgesteld gezin uit de hogere middenklasse. Zijn ouders waren Edward Fitzgerald, een voormalige Marylander die na de burgeroorlog naar het noorden verhuisde, en Molly Fitzgerald, de dochter van een Ierse immigrant die een fortuin verdiende in de levensmiddelenindustrie. Fitzgerald is vernoemd naar zijn verre neef, Francis Scott Key, die het beroemde 'The Star-Spangled Banner' schreef. Slechts een paar maanden voor zijn geboorte stierven twee van zijn zussen plotseling.

Het gezin bracht zijn vroege leven echter niet door in Minnesota. Edward Fitzgerald werkte voornamelijk voor Proctor and Gamble, dus de Fitzgeralds brachten het grootste deel van hun tijd door in de staat New York en in West Virginia, in overeenstemming met Edwards werkeisen. Toch leefde het gezin redelijk comfortabel, dankzij een rijke tante en de erfenis van Molly uit haar eigen rijke familie. Fitzgerald werd naar katholieke scholen gestuurd en bleek een slimme student te zijn met een bijzondere interesse in literatuur.

In 1908 verloor Edward Fitzgerald zijn baan en keerde het gezin terug naar Minnesota. Toen F. Scott Fitzgerald 15 was, werd hij van huis gestuurd om naar een prestigieuze katholieke prep school te gaan, de Newman School, in New Jersey.

College, romantiek en militair leven

Na zijn afstuderen aan Newman in 1913, besloot Fitzgerald in New Jersey te blijven om aan zijn schrijven te blijven werken, in plaats van terug te keren naar Minnesota. Hij ging naar Princeton en raakte nauw betrokken bij de literaire scene op de campus, schreef voor verschillende publicaties en werd zelfs lid van een theatergroep, de Princeton Triangle Club.

Tijdens een bezoek aan St. Paul in 1915 ontmoette Fitzgerald Ginevra King, een debutante uit Chicago, en ze begonnen een romance van twee jaar. Ze voerden hun romance voornamelijk door middel van brieven, en ze was naar verluidt de inspiratie voor enkele van zijn meest iconische personages, waaronder Daisy Buchanan van The Great Gatsby . In 1917 eindigde hun relatie, maar Fitzgerald bewaarde de brieven die ze hem had geschreven; na zijn dood stuurde zijn dochter ze naar King, die ze bewaarde en ze nooit aan iemand liet zien.

Fitzgeralds schrijfgerelateerde activiteiten namen het grootste deel van zijn tijd in beslag, wat betekende dat hij zijn eigenlijke studie verwaarloosde tot het punt dat hij een academische proeftijd kreeg. In 1917 verliet hij officieel Princeton en trad in plaats daarvan toe tot het leger, aangezien de VS net aan de Eerste Wereldoorlog deelnamen. Hij was gestationeerd onder het bevel van Dwight D. Eisenhower , die hij verachtte, en vreesde dat hij zou sterven in de oorlog zonder ooit een gepubliceerde auteur te zijn geworden. De oorlog eindigde in 1918 , voordat Fitzgerald ooit daadwerkelijk in het buitenland werd ingezet.

New York en Europa in het jazztijdperk

Terwijl hij in Alabama was gestationeerd, ontmoette Fitzgerald Zelda Sayre , de dochter van een rechter van het Hooggerechtshof van de staat en een socialite uit Montgomery. Ze werden verliefd en verloofden zich, maar ze verbrak het, bang dat hij hen niet financieel zou kunnen ondersteunen. Fitzgerald herzag zijn eerste roman, die This Side of Paradise werd ; het verkocht in 1919 en werd gepubliceerd in 1920, en werd een snel succes. Als een direct resultaat konden hij en Zelda hun verloving hervatten en trouwden datzelfde jaar in New York City in de St. Patrick's Cathedral. Hun enige dochter, Frances Scott Fitzgerald (bekend als "Scottie") werd geboren in oktober 1921.

De Fitzgeralds werden hoofdbestanddelen van de New Yorkse samenleving, evenals de Amerikaanse expatgemeenschap in Parijs. Fitzgerald vormde een hechte vriendschap met Ernest Hemingway, maar ze raakten in conflict over het onderwerp Zelda, die Hemingway openlijk haatte en geloofde dat het Fitzgeralds carrière tegenhield. Gedurende deze tijd vulde Fitzgerald zijn inkomen aan door korte verhalen te schrijven, aangezien alleen zijn eerste roman tijdens zijn leven een financieel succes was. Hij schreef The Great Gatsby in 1925, maar hoewel het nu als zijn meesterwerk wordt beschouwd, werd het pas na zijn dood een succes. Veel van zijn schrijven was verbonden met de 'Lost Generation', een uitdrukking die is bedacht om de desillusie in de jaren na de Eerste Wereldoorlog te beschrijven en vaak wordt geassocieerd met de groep buitenlandse kunstenaars waarmee Fitzgerald zich vermengde.

Biografie van F. Scott Fitzgerald, schrijver van het jazztijdperk (2)

In 1926 kreeg Fitzgerald zijn eerste filmaanbieding: het schrijven van een flapperkomedie voor de United Artists-studio. De Fitzgeralds verhuisden naar Hollywood, maar na Fitzgeralds affaire met actrice Lois Moran, maakten hun huwelijksproblemen een verhuizing naar New York noodzakelijk. Daar begon Fitzgerald aan een vierde roman, maar zijn zware drankgebruik, financiële problemen en Zelda's afnemende fysieke en mentale gezondheid stonden hem in de weg. In 1930 leed Zelda aan schizofrenie en Fitzgerald liet haar in 1932 in het ziekenhuis opnemen. Toen ze in 1932 haar eigen semi-autobiografische roman, Save Me the Waltz, publiceerde, was Fitzgerald woedend en beweerde dat hun leven samen "materieel" was dat alleen hij kon schrijven over; hij slaagde er zelfs in om haar manuscript vóór publicatie te bewerken.

Latere jaren en dood

In 1937, na Zelda's laatste ziekenhuisopname, merkte Fitzgerald dat hij financieel niet in staat was een aanbod van Metro-Goldwyn-Mayer af te slaan om naar Hollywood te verhuizen en exclusief voor hun studio te schrijven. Gedurende die tijd had hij een spraakmakende inwonende affaire met roddelcolumnist Sheilah Graham, en hij schreef een reeks korte verhalen waarin hij zichzelf belachelijk maakte als een Hollywood-hack. Zijn harde leven begon hem in te halen, aangezien hij al tientallen jaren alcoholist was. Fitzgerald beweerde aan tuberculose te lijden - wat hij heel goed zou kunnen hebben - en hij kreeg tegen het einde van de jaren dertig minstens één hartaanval.

Op 21 december 1940 kreeg Fitzgerald opnieuw een hartaanval in zijn huis met Graham. Hij stierf bijna onmiddellijk, 44 jaar oud. Zijn lichaam werd teruggebracht naar Maryland voor een privébegrafenis. Omdat hij niet langer een praktiserend katholiek was, weigerde de kerk hem een ​​begrafenis op de katholieke begraafplaats toe te staan; hij werd in plaats daarvan begraven op Rockville Union Cemetery. Zelda stierf acht jaar later bij een brand in het gesticht waar ze woonde, en ze werd naast hem begraven. Ze bleven daar tot 1975, toen hun dochter Scottie met succes een verzoek indiende om hun stoffelijk overschot te laten overbrengen naar het familiegraf op de katholieke begraafplaats.

Nalatenschap

Fitzgerald liet een onvoltooide roman achter, The Last Tycoon , evenals een productieve output van korte verhalen en vier voltooide romans. In de jaren na zijn dood werd zijn werk meer geprezen en populairder dan het ooit was tijdens zijn leven, vooral The Great Gatsby . Tegenwoordig wordt hij beschouwd als een van de grootste Amerikaanse schrijvers van de 20e eeuw.

bronnen

  • Bruccoli, Matthew Joseph. Een soort epische grootsheid: het leven van F. Scott Fitzgerald. Columbia, SC: University of South Carolina Press, 2002.
  • Curnutt, Kirk, uitg. Een historische gids voor F. Scott Fitzgerald. Oxford: Oxford University Press, 2004.
Biografie van F. Scott Fitzgerald, schrijver van het jazztijdperk (2024)

FAQs

What is the best biography of F. Scott Fitzgerald? ›

Since its first publication in 1981, 'Some Sort of Epic Grandeur' has stood apart from other biographies of F. Scott Fitzgerald for its thoroughness and volume of information about Fitzgerald's life and career. It is regarded today as the basic work on Fitzgerald and the preeminent source for the study of the novelist.

What is the message of The Great Gatsby by F. Scott Fitzgerald? ›

The moral of The Great Gatsby is that the American Dream is illusory. Gatsby's dream was to be with Daisy, but even after he attained her lifestyle, he was unable to be with her. Meanwhile, the people that had money, like Daisy and Tom, could not achieve happiness either.

How did F. Scott Fitzgerald impact the world? ›

Best known for The Great Gatsby (1925) and Tender Is the Night (1934)—two keystones of modernist fiction—Francis Scott Fitzgerald (1896-1940) was the poet laureate of the “Jazz Age,” a term he popularized to convey the post-World War I era's newfound prosperity, consumerism, and shifting sexual mores.

What lessons can we learn from F. Scott Fitzgerald's life? ›

The main lesson we can learn from F. Scott Fitzgerald's life is the destructive power of the pursuit of excess and the importance of balance. F. Scott Fitzgerald's life serves as a cautionary tale about the consequences of unchecked excess and the need for balance in one's actions.

What happened to F. Scott Fitzgerald at the end of his life? ›

On December 21, 1940, Scott Fitzgerald dropped dead after eating a chocolate bar and reading the Princeton Alumni Weekly magazine. He was resting a bit before going back to writing his novel about Hollywood's Dream Factory, an unfinished task we know as The Last Tycoon.

What is the deeper meaning of The Great Gatsby? ›

"The Great Gatsby" deeply portrays ideals of the American Dream through its display of wealth and the interactions among its characters. The American Dream and its initial status as a symbol of hope for success and a better life is blurred into a symbol of getting rich. This ideal, this dream, is essentially corrupted.

What is the main lesson of The Great Gatsby? ›

One of the most important lessons this novel teaches us is that we can always change our fate. Jay Gatsby did not allow his circ*mstances to have power over his life. He did not let them define his identity and who he was. Gatsby was born to a low-income family, but he turned around his fate.

What does The Great Gatsby by F. Scott Fitzgerald symbolize? ›

Fitzgerald uses symbols to suggest the life of Gatsby. He uses the green light to represent the hopes and dreams of Gatsby, Dr T.J Eckleburg's eyes to represent the eyes of God, the Valley of Ashes to show the effects of capitalism and the symbol of time is also repeated throughout the novel.

What did Fitzgerald do for the Jazz Age? ›

Fitzgerald is famous for his depictions of the Jazz Age (the 1920s), especially in his novel The Great Gatsby. Fitzgerald conveyed in The Great Gatsby the sense of hope America promised to its youth and the disappointment its youth felt when America failed to deliver.

What did F. Scott Fitzgerald say about his wife? ›

Why did Zelda marry Fitzgerald? ›

Zelda agreed to marry Scott once Scribner's published the novel; in turn, Fitzgerald promised to bring her to New York with "all the iridescence of the beginning of the world." Scribner's published This Side of Paradise on March 26, 1920, and Zelda arrived in New York on March 30.

What was Fitzgerald's lifestyle? ›

With literary success came wealth, and with wealth came the Fitzgeralds' new penchant for high living. Scott became known as a playboy and drank heavily, supporting himself largely through short stories published in popular magazines and papers like The Saturday Evening Post and Esquire.

What is Fitzgerald's overall message? ›

The key idea that Fitzgerald wanted to communicate in the novel was that the American dream was not achievable. He used Gatsby's struggles for love and then his death to show how futile this struggle was. He uses symbolism such as the green light to represent how Gatsby can see what he wants, but can't reach it.

Why do people like Fitzgerald? ›

Today, he stands immortalized in the pantheon of authors who have profoundly impacted literature and society. Indeed, it's almost poetic that Fitzgerald's life epitomizes the ebb and flow of the characters in his stories, wrapped in a dream that's as fragile as it is elusive.

What is considered to be Fitzgerald's greatest book? ›

He is best known for his third novel, The Great Gatsby, published in 1925. The Great Gatsby has often been called “the great American novel.”

Did F Scott Fitzgerald have a lover? ›

Sally Koslow on F. Scott Fitzgerald's Love Affair with Sheilah Graham in Her New Book, "Another Side of Paradise" | BookTrib.

What is the most famous work of F Scott Fitzgerald? ›

Scott Fitzgerald was a 20th-century American short-story writer and novelist. Although he completed four novels and more than 150 short stories in his lifetime, he is perhaps best remembered for his third novel, The Great Gatsby (1925). The Great Gatsby is today widely considered “the great American novel.”

References

Top Articles
Valemount → Jasper Train | VIA Rail Canada | Busbud
Napanee → Belleville Train | VIA Rail Canada | Busbud
Devin Mansen Obituary
Ffxiv Act Plugin
Www.paystubportal.com/7-11 Login
Craigslist Free En Dallas Tx
The Atlanta Constitution from Atlanta, Georgia
Booknet.com Contract Marriage 2
City Of Spokane Code Enforcement
Espn Expert Picks Week 2
William Spencer Funeral Home Portland Indiana
Elle Daily Horoscope Virgo
Jasmine Put A Ring On It Age
Hartland Liquidation Oconomowoc
Sand Castle Parents Guide
Chic Lash Boutique Highland Village
Craigslist Toy Hauler For Sale By Owner
All Obituaries | Buie's Funeral Home | Raeford NC funeral home and cremation
Mychart Anmed Health Login
Aerocareusa Hmebillpay Com
Football - 2024/2025 Women’s Super League: Preview, schedule and how to watch
Woodmont Place At Palmer Resident Portal
Free Personals Like Craigslist Nh
Shreveport City Warrants Lookup
[PDF] PDF - Education Update - Free Download PDF
Renfield Showtimes Near Paragon Theaters - Coral Square
Acurafinancialservices Com Home Page
Is Light Raid Hard
Greater Orangeburg
Yoshidakins
Compress PDF - quick, online, free
Truckers Report Forums
Agematch Com Member Login
A Man Called Otto Showtimes Near Amc Muncie 12
Jefferson Parish Dump Wall Blvd
Merge Dragons Totem Grid
Dr. John Mathews Jr., MD – Fairfax, VA | Internal Medicine on Doximity
3400 Grams In Pounds
Can You Buy Pedialyte On Food Stamps
Stanley Steemer Johnson City Tn
11526 Lake Ave Cleveland Oh 44102
Flipper Zero Delivery Time
Sig Mlok Bayonet Mount
Foxxequeen
705 Us 74 Bus Rockingham Nc
Spurs Basketball Reference
Mother Cabrini, the First American Saint of the Catholic Church
Myapps Tesla Ultipro Sign In
Msatlantathickdream
Wvu Workday
Powah: Automating the Energizing Orb - EnigmaticaModpacks/Enigmatica6 GitHub Wiki
Affidea ExpressCare - Affidea Ireland
Latest Posts
Article information

Author: Ouida Strosin DO

Last Updated:

Views: 6137

Rating: 4.6 / 5 (56 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ouida Strosin DO

Birthday: 1995-04-27

Address: Suite 927 930 Kilback Radial, Candidaville, TN 87795

Phone: +8561498978366

Job: Legacy Manufacturing Specialist

Hobby: Singing, Mountain biking, Water sports, Water sports, Taxidermy, Polo, Pet

Introduction: My name is Ouida Strosin DO, I am a precious, combative, spotless, modern, spotless, beautiful, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.